28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Jabłko to symbol polskiego rolnictwa. Jest jednocześnie jednym z najpopularniejszych owoców w kraju i na świecie. Co czwarte jabłko w Europie pochodzi z właśnie z Polski. W 2019 roku polskie jabłka eksportowane były do 47 krajów na świecie w ilości 570 tysięcy ton.
- Jabłka przyspieszają metabolizm, pomagają usunąć złogi z jelit i dają uczucie sytości -jedz je, jeśli myślisz chcesz być fit
- Dzięki dużej zawartości witaminy C, mogą po
- dnieść odporność.
- Pektyny zawarte w jabłkach pomagają oczyszczać organizm z toksyn.
- Im wyższe spożycie jabłek, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc.
- Jabłka zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera
- Jak wynika z badań zwierzęta, które spożywały jabłka, żyły średnio o 10 proc. dłużej.
- Inne badania wykazały natomiast, że spożywanie jabłek zmniejsza poziom złego cholesterolu, a tym samym ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, udaru, zawału i miażdżycy.
- Zatem jedzmy jabłka-nasz polski owoc
Organizatorzy konkursu : Samorząd Uczniowski