Jadłospis od 07.01 – 17.01.2025

J A D Ł O S P I S

Data Śniadanie II Śniadanie Obiad
07.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki, ogórek, herbata owocowa (1,7,9) Budyń z musem z malin, chrupki kukurydziane, herbata (1,7) Zupa wielowarzywna z ziemniakami i natką, ryż z jabłkiem, baton zbożowy, woda z cytryną (1,9)
08.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty,  polędwica sopocka, papryka czerwona, herbata ziołowa (1,7,10) Biszkopty, banan, kawa  inka (1,7) Zupa koperkowa z ziemniakami, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, owoc, sok jabłkowy (1,7,9)
09.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, serek almette, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata malinowa (1,7,10) Drożdżówka, kakao, mandarynka (1,3,7) Zupa fasolowa z ziemniakami, gulasz z indyka z papryką, kasza, woda z cytryną i miodem, owoc (1,7,8,9)
10.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, dżem, rzodkiewka, herbata (1,7,10) Płatki owsiane na mleku, mus owocowy, herbata (1,7)

 

Zupa pomidorowa z makaronem, ryba z pieca, ziemniaki, sur. z kiszonej kapusty, sok pomarańczowy, mus owocowy (1,3,4,9)
13.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa żywiecka, ogórek, herbata malinowa (1,7,10) Herbatniki, mus owocowy, mleko (1,7)

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron w sosie węgierskim, mus owocowy, sok jabłkowy (1,9)
14.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, ser żółty, pomidor, herbata ziołowa (1,7,9) Kisiel, chrupki kukurydziane, gruszka, herbata (1)

 

Zupa grochowa z ziemniakami, pierogi z serem i musem malinowym, woda z cytryną, orzechy, baton zbożowo- owocowy, woda z cytryną i miodem (1,3,8,9)
15.01.2024 Pieczywo mieszane z masłem, serek almette, polędwica sopocka, papryka, herbata (1,7,9) Rogal z masłem, mandarynka, kawa inka (1,3,7) Zupa ryżowa z natką, udko faszerowane z pieczarką i serem, ziemniaki, marchewka, sok jabłkowy (1,7,9)
16.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki , rzodkiewka, herbata owocowa (1,7,9) Herbatniki, banan, kakao (1,7) Zupa zacierkowa z ziemniakami i natką, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, kasza, buraczki, owoc, woda z cytryną i miodem (1,3,9)
17.01.2025 Pieczywo mieszane z masłem, dżem, ser żółty, kalarepa, herbata (1,7) Płatki jaglane na mleku, jabłko, herbata  (1,7) Zupa żurek z jajkiem i makaronem, ryba z pieca, ziemniaki, sur. z kiszonej kapusty, sok pomarańczowy (1,3,4,9)

 

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

Produkty mogące powodować alergię – orzechy, ryba

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
  15. Miód

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.