Jadłospis od 25.11 – 6.12.2024

J A D Ł O S P I S

 

Data Śniadanie II Śniadanie Obiad
25.11.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, pomidor, herbata owocowa Mleko

Herbatniki

Gruszka

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami

Makaron spaghetti z mięsem mielonym,

Woda z miodem, banan

26.11.2024 Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem, kiełbasa żywiecka, herbata Kakao

Batonik zbożowy

Jabłko

Zupa ryżowa z natką

Kotlet z indyka, ziemniaki, marchewka z groszkiem

Sok jabłkowy

27.11.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, papryka, herbata ziołowa Kawa inka

Bułka maślana

Mandarynka

Zupa zacierkowa z ziemniakami

Gulasz wieprzowy w sosie własnym z kaszą

Woda z cytryną, mandarynka

28.11.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek Almette, parówki, kalarepa, herbata malinowa Herbata

Chrupki kukurydziane

Banan

Zupa zacierkowa z kluseczkami

Stek wieprzowy z cebulką, ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony

Sok pomarańczowy

29.11.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, jajko na twardo ogórek surowy, herbatka z cytryną Herbata

Płatki owsiane na mleku

Gruszka

Zupa pomidorowa z ryżem

Paluszki rybne, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty

Woda z miodem i cytryną

02.12.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek Almette, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka, herbata Kakao

Biszkopty

Mus owocowy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Purre morengo z ryżem

Woda z cytryną, gruszka

03.12.2024 Pieczywo mieszane z masłem, pasztet drobiowy, ser żółty, pomidor, herbata ziołowa Budyń z jagodami

Chrupki kukurydziane

Herbata

Zupa krupnik z natką pietruszki

Udko pieczone, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka

Sok pomarańczowy

04.12.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek Almette, parówki, papryka, herbata Mleko

Bułka maślana

Mandarynka

Zupa fasolowa z ziemniakami

Pierogi z serem i musem owocowym

Herbata

05.12.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, ogórek surowy, herbata ziołowa Kawa inka

Herbatniki

banan

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Pieczeń rzymska z kaszą, buraczki

Woda z miodem, jabłko

06.12.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, dżem, kalarepa, herbata Herbata

Biszkopty

Jogurt

 

Zupa żurek z jajkiem i makaronem

Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z kapusty

Sok jabłkowy

 

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

Produkty mogące powodować alergię – orzechy, ryba

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
  15. Miód

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.