JADŁOSPIS
Data | Śniadanie | II Śniadanie | Obiad |
14.04.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, ogórek świeży, herbata (1,7) | Herbatniki, gruszka, mleko (1,7) | Zupa ziemniaczana z natką, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, sok jabłkowy, owoc (1,3,9) |
15.04.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata owocowa (1,3,7) | Biszkopty , banan, kawa inka (1,7) | Zupa ogórkowa z ziemniakami, gulasz wieprzowy z papryką i kaszą kompot, (1,7,9) |
16.04.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, rzodkiewka, herbata ziołowa (1,7,10) | Drożdżówka, mandarynka, herbata (1,3) | Żurek z jajkiem, makaron z twarogiem, orzechy, owoc (1,3,7,9) |
23.04.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, pomidor, herbata (1,7) | Bułka maślana, gruszka, kawa zbożowa (1,3,7) | Zupa koperkowa z ziemniakami, makaron łazanki z kapustą i boczkiem, mus owocowy, woda z miodem i cytryną (1,3,9) |
24.04.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata ziołowa (1,7,9) | Biszkopty, banan, mleko (1,7) | Rosół z makaronem i natką, potrawka z kurczaka z ryżem, marchewka z groszkiem, sok jabłkowy (1,3,9) |
25.04.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki, rzodkiewka, herbata truskawkowa (1,7,10) | Herbatniki , jabłko, kakao (1,7) | Zupa krem z warzyw, ryba z pieca, ziemniaki, sur. z kapusty kiszonej, sok pomarańczowy (1,4,9) |
Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.
Produkty mogące powodować alergię – orzechy, ryba
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.