ADRES SKRZYNKI POCZTOWEJ SP 28 DO E-DORĘCZEŃ od 01.01.2025 r. AE:PL-49857-79029-CBVCA-24

Jadłospis na okres 14.04.2025 – 25.04.2025

JADŁOSPIS 

Data Śniadanie II Śniadanie Obiad
14.04.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, ogórek świeży, herbata (1,7) Herbatniki, gruszka, mleko (1,7) Zupa ziemniaczana z natką, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, sok jabłkowy, owoc (1,3,9)
15.04.2025 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata owocowa (1,3,7) Biszkopty , banan, kawa inka (1,7) Zupa ogórkowa z ziemniakami, gulasz wieprzowy z papryką i kaszą kompot,  (1,7,9)
16.04.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, rzodkiewka, herbata ziołowa (1,7,10) Drożdżówka, mandarynka, herbata (1,3) Żurek z jajkiem, makaron z twarogiem, orzechy, owoc (1,3,7,9)
23.04.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, pomidor, herbata (1,7) Bułka maślana, gruszka, kawa zbożowa (1,3,7) Zupa koperkowa z ziemniakami, makaron łazanki z kapustą i boczkiem, mus owocowy, woda z miodem i cytryną (1,3,9)
24.04.2025 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata ziołowa (1,7,9) Biszkopty, banan, mleko (1,7) Rosół z makaronem i natką, potrawka z kurczaka z ryżem, marchewka z groszkiem, sok jabłkowy (1,3,9)
25.04.2025 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki, rzodkiewka, herbata truskawkowa (1,7,10) Herbatniki , jabłko, kakao (1,7) Zupa krem z warzyw, ryba z pieca, ziemniaki, sur. z kapusty kiszonej, sok pomarańczowy (1,4,9)

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

Produkty mogące powodować alergię – orzechy, ryba

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
  15. Miód

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.