JADŁOSPIS
Data | Śniadanie | II Śniadanie | Obiad |
17.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, ogórek świeży, herbata (1,7) | Herbatniki, gruszka, mleko (1,7) | Zupa krupnik z ziemniakami i natką, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, owoc, woda z cytryną i miodem (1,3,7,9) |
18.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata owocowa (1,3,7) | Biszkopty , banan, kawa inka (1,7) | Zupa ryżowa i natką, udko z pieca, purre ziemniaczano- marchewkowe, sur. porowa sok jabłkowy (1,3,7,9) |
19.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, papryka czerwona, herbata ziołowa (1,7,10) | Drożdżówka, kiwi, kakao (1,3,7) | Zupa wielowarzywna z ziemniakami i natką, gulasz wieprzowy z kaszą, buraczki, owoc, woda z miodem i cytryną (1,9) |
20.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7,10) | Chrupki kukurydziane, banan, herbata (1) | Zupa z soczewicy z ziemniakami, knedle ze śliwką i serkiem homogenizowanym sok pomarańczowy (1,3,9) |
21.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, dżem, herbata ziołowa (1,7,10) | Płatki jaglane na mleku, jabłko, herbata (1,7) | Barszcz czerwony, paluszki rybne, sur. z białej kapusty, ziemniaki, (1,4,9) |
24.02.225 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka gotowana, pomidor, herbata (1,7) | Biszkopty, gruszka, herbata (1,7) | Zupa gołąbkowa z ryżem, makaron z twarogiem, woda miodem i cytryną(1,3,9) |
25.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata ziołowa (1,7,9) | Budyń z kleksem jogurtu greckiego, śliwka, herbata (1,7) | Zupa fasolowa z ziemniakami i natką, polędwiczki wieprzowe z kaszą, buraczki, owoc, sok jabłkowy (1,3,9) |
26.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7,10) | Rogal z masłem, jabłko, mleko (1,3,7) | Zupa pomidorowa z makaronem i natką, schabowy, ziemniaki, sur. z czerwonej kapusty, owoc, sok jabłkowy (1,3,9) |
27.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, polędwica sopocka, papryka czerwona i żółta, herbata ziołowa (1,7,10) | Herbatniki, banan, mleko (1,7) | Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z ryżem, marchewka mini, owoc, woda z cytryną i miodem (1,3,9) |
28.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem, dżem, ser żółty, kalarepa, herbata (1,7) | Płatki owsiane na mleku, chrupki kukurydziane, gruszka, herbata (1,7) | Zupa barszcz biały z makaronem i jajkiem, ryba z pieca, ziemniaki , sur. z kiszonej kapusty, sok pomarańczowy (1,3,4,9) |
Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.
Produkty mogące powodować alergię – orzechy, ryba
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.