Jadłospis od 17 do 20 czerwca

J A D Ł O S P I S

Data Śniadanie II Śniadanie Obiad
17.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, szynka gotowana, ogórek świeży, herbata (1,7) Herbatniki, nektarynka, mleko (1,7) Rosół z makaronem i natką, potrawka z kurczaka z ryżem, mus owocowy, woda z cytryną (1,7,9)
18.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata owocowa (1,3,7) Biszkopty , banan, kakao (1,7) Zupa zacierkowa z ziemniakami i natką, kasza, gulasz z wołowiny, sur. z baraczków, sok  (1,9)
19.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, papryka czerwona, herbata ziołowa (1,7,10) Drożdżówka, brzoskwinia, herbata (1,3) Zupa fasolowa z ziemniakami, pierogi z twarogiem z sosem owocowym, herbata z cytryną (1,3,7,9)
20.06.2024 Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7,10) Chrupki kukurydziane, gruszka, kawa inka (1,7) Zupa wielowarzywna krem z natką, ziemniaki, żeberka, ogórek kiszony, sok  (1,9)

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.

INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
  15. Miód

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.