J A D Ł O S P I S
Data | Śniadanie | II Śniadanie | Obiad |
17.06.2024 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, szynka gotowana, ogórek świeży, herbata (1,7) | Herbatniki, nektarynka, mleko (1,7) | Rosół z makaronem i natką, potrawka z kurczaka z ryżem, mus owocowy, woda z cytryną (1,7,9) |
18.06.2024 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata owocowa (1,3,7) | Biszkopty , banan, kakao (1,7) | Zupa zacierkowa z ziemniakami i natką, kasza, gulasz z wołowiny, sur. z baraczków, sok (1,9) |
19.06.2024 | Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, papryka czerwona, herbata ziołowa (1,7,10) | Drożdżówka, brzoskwinia, herbata (1,3) | Zupa fasolowa z ziemniakami, pierogi z twarogiem z sosem owocowym, herbata z cytryną (1,3,7,9) |
20.06.2024 | Pieczywo mieszane z masłem, twarożek almette, paróweczki, rzodkiewka, herbata malinowa (1,7,10) | Chrupki kukurydziane, gruszka, kawa inka (1,7) | Zupa wielowarzywna krem z natką, ziemniaki, żeberka, ogórek kiszony, sok (1,9) |
Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.