W r. szk. 2024/25 realizujemy w SP28 program dla szkół podstawowych „Globalnie i Krytycznie w Szkole”. To ogólnopolski i bezpłatny program edukacyjny o krytycznym myśleniu i globalnych wyzwaniach. Klasa 7c przez semestr w programie „Globalnie i Krytycznie w Szkole” ma czas na uświadomienie sobie istnienia globalnych współzależności, poznania ich i zauważania w codziennym życiu i codziennych wyborach. To przestrzeń na dyskusję o aktualnych i ważnych społecznie tematach, ale także na przyjrzenie się temu, jak media kształtują nasze wyobrażenie o świecie i postrzeganie innych oraz poznanie perspektywy osób ciemnoskórych i pochodzących spoza Polski.
W programie poruszą m.in. tematy: katastrofy klimatycznej, migracji i uchodźstwa, nierówności, rasizmu, odpowiedzialnej konsumpcji i aktywnych działań na rzecz globalnych wyzwań (wybranych Celów Zrównoważonego Rozwoju). Będą koncentrować się na zrozumieniu, jak jesteśmy powiązani/e ze światem i współodpowiedzialni/e za to co się na nim dzieje. Celem będzie także wzbudzenie empatii wobec grup traktowanych stereotypowo ze względu na kolor skóry i pochodzenie oraz rozwój umiejętności krytycznego myślenia wobec przekazów medialnych dotyczących spraw globalnych.
Ekopracownia 2023
dofinansowana ze środków
Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu
oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, w formie dotacji,
w kwocie 67 500,00 zł oraz ze środków Gminy Miasta Toruń w kwocie 7 500,00 zł.
Kwota dofinansowania pracowni 75 000,00 zł.
„Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021-2025” Priorytet 3
Kierunek interwencji 3.1.
Zakup nowości wydawniczych do placówek wychowania przedszkolnego oraz działania promujące czytelnictwo.
Kwota dofinansowania: 1875,00 zł
Program ogólnopolski Junior-Edu-Żywienie (JEŻ)
Projekt Edukacyjna Sieć Antysmogowa
Projekt „Z ekologią na TY”
Laboratoria Przyszłości
Porozumienie w szkole
Innowacje w naszej szkole
Innowacja pedagogiczna Kombinuję, koduję, programuję
W roku szkolnym 2013/14 przystąpiliśmy do polsko-szwajcarskiego projektu nr KIK/34. Przez okres dwu lat będziemy realizować program promujący prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną u dzieci i młodzieży poprzez kształtowanie prozdrowotnych postaw i – w konsekwencji – zapobieganie rozwojowi nadwagi i otyłości oraz innym chorobom przewlekłym.
„Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej w przedszkolach, szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponad gimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia, aktywność fizyczną i poziom wiedzy dzieci i młodzieży.”
Nasze działania:
- - wspólne śniadania na terenie szkoły, zapewnimy odpowiednio długą przerwę śniadaniową i miejsce do spożywania pełnowartościowego posiłku,
- - zmiana asortymentu w sklepiku szkolnym na prozdrowotny,
- - zajęcia praktyczne rozwijające wśród uczniów wiedzę kulinarną zgodną z zasadami racjonalnego żywienia,
- - zajęcia motywujące dzieci i młodzież do samodzielnych prozdrowotnych wyborów żywieniowych,
- - promowanie aktywności fizycznej na terenie szkoły,
- - imprezy sportowe i rekreacyjne dla uczniów,
- - opracowanie i wdrożenie oferty zajęć do wyboru w ramach wychowania fizycznego,
- - festyn rodzinny,
- - edukacja rodziców w zakresie aktywności fizycznej i zdrowego żywienia,
- - zmiana modelu organizacyjnego zwolnień długoterminowych (semestralnych, rocznych), uczniowie którzy będą chcieli skorzystać z takich zwolnień otrzymają w szkole „Kartę informacyjną o uczniu”, na której lekarz wydający zwolnienie lekarskie zaznaczy formy aktywności ruchowej, w której uczeń może brać udział ze względu na swój stan zdrowia.
NADWAGA I OTYŁOŚĆ EPIDEMIĄ XXI WIEKU
W Polsce wśród dzieci i młodzieży narasta epidemia otyłości, a odsetek dzieci wskazujących stan przedotyłościowy (nadwagę) dorównuje już innym krajom.
Szkoła, w której uczeń przebywa przez wiele godzin, nie może pozostać obojętna wobec wymogów rozwojowych i zdrowotnych dzieci lub młodzieży.
Idea programu zakłada, że w szkole cała społeczność – pracownicy, uczniowie i rodzice – podejmują wspólne działania na rzecz poprawy i utrzymania dobrego stanu zdrowia i samopoczucia poprzez zmianę zachowań żywieniowych oraz zwiększenie aktywności fizycznej.